Stressvermindering: Onderzoek heeft aangetoond dat massage kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Massage kan de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon, verminderen en tegelijkertijd de aanmaak van endorfines en serotonine verhogen, die gevoelens van ontspanning en geluk opwekken.

Pijnvermindering: Massage kan ook helpen bij het verminderen van pijn, vooral bij aandoeningen zoals rugpijn, nekpijn, artritis en fibromyalgie. Massage kan de doorbloeding verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn in het lichaam.

Perlman, A. I., et al. (2008). Massage Therapy for Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Controlled Trial. Archives of Internal Medicine, 168(6), 2533-2541. Link: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/414615

Verbeterde slaap: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat massage kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, vooral bij mensen met slaapstoornissen. Dit kan te wijten zijn aan het ontspannende effect van massage, dat kan helpen om de slaap te bevorderen.

Hou, W. H., et al. (2010). Treatment Effects of Massage Therapy in Depressed People: A Meta-Analysis. Journal of Clinical Psychiatry, 71(7), 894-901.
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20573337/

Vermindering van depressie en angst: Massage kan ook helpen bij het verminderen van depressie en angst. Onderzoek heeft aangetoond dat massage de hoeveelheid cortisol en adrenaline kan verminderen, wat kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst en depressie. Daarnaast kan het verhoogde gevoel van ontspanning en welzijn na een massage helpen om stemmingen te verbeteren en negatieve gedachten te verminderen.

Hou, W. H., et al. (2010). Treatment Effects of Massage Therapy in Depressed People: A Meta-Analysis. Journal of Clinical Psychiatry, 71(7), 894-901. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20573337/